Oświadczenie dot. odstrzału redukcyjnego dzików w Jaworznie w dn. 20.01.2021 r.

OŚWIADCZENIE

W dniu 20 stycznia 2021 r. na Osiedlu Stałym w Jaworznie miał miejsce odstrzał redukcyjny dzików wykonany na zlecenie Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego w Jaworznie. Odstrzał zrealizowała wyłoniona przez tamtejszy Urząd Miejski specjalistyczna firma w asyście Straży Miejskiej, Policji i Ochotniczej Straży Pożarnej.

Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Katowicach informuje, że zgodnie z art. 45 ust. 3 ustawy Prawo łowieckie, odstrzały redukcyjne na terenie miast realizowane są w oparciu o decyzje starosty i nie są polowaniem.

Polski Związek Łowiecki nie ma nic wspólnego z planowaniem, realizacją czy nadzorem nad odstrzałem redukcyjnym, w związku z tym wszelkie pytania, uwagi oraz zastrzeżenia należy kierować do Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego w Jaworznie.

Łowczy Okręgowy

Michał Gawdzik